UA-93140049-1 Nikosian Derby perjantaina - Varamaalivahti

Nikosian Derby perjantaina

APOEL - Anderlecht

Perjantaina pelataan kauden ensimmäinen, tulikuuma, Nikosian Derby Omonian ja APOELin välillä. Joukkueet ovat saaren suurimmat ja vihasuhde seurojen fanien välillä on suuri. APOELin menestys viimeisten vuosien aikana ei ole sitä vähentänyt vaan se on saanut Omonian fanit vaatimaan enemmän omistajiltaan. Millään muulla ei ole väliä kuin sen ”Vitun” APOELin voittamisella.

Omonian ja APOELin väliset ottelut ovat aina kauden kohokohta Kyproksella ja saari pysähtyy pariksi tunniksi. Vaikka molemmat joukkueet tulevat pääkaupunki Nikosiasta niin Omonia on ”maaseudun” joukkue jolla on faneja ympäri saarta. Tämän vuoksi on hieman sääli että APOELille tätä ottelua seuraa koko kauden odotetuin ottelu kotona Real Madridia vastaan (lippu on jo taskussa). Neutraaleille Real Madridin kohtaaminen GSP Stadionilla on vuoden odotetuin tapahtuma mutta fanaattisimmat fanit näkevät Omonian voittamisen tärkeimpänä. Ei pelkästään voittamisen vaan nöyryyttämisen.

Nöyryyttämistä se on ollut viime vuodet. APOELin menestys on tuonut seuralle rahaa ja valtaa kun taas Omoniaa ovat kohdanneet lauhevuodet ja joukkue taistelee talousongelmien kanssa joka kausi. Seuralla on paljon faneja mutta aikaisemmilla vuosilla velkaa on kertynyt aika paljon joten heillä ei ole ollut mitään mahdollisuuksia taistella tasapäiväisesti sini-keltaisia vastaan ainakaan palkoissa. Tämä on johtanut siihen että Omonia on viimeksi voittanut APOELin 6.4.2013. Tämän jälkeen joukkueet ovat kohdanneet 19 kertaa (Kyproksella joukkueet kohtaavat 4 kertaa kaudessa + Cup) joista APOEL on voittanut 13 kertaa (APOEL voittanut viim. 7 ottelua) ja 6 ottelua päättynyt tasan. Tämä voitoton putki asettaa suuret paineet Omonialla. Voitto on saatava, se on pakko.

Mutta ennenkuin palaan Perjantain otteluun niin hieman seurojen historiaa. Politiikka on aina ollut valitettavasti iso tekijä saaren jalkapallossa. Kyproksella ei ole oikeastaan mitään muuta näin suosittua urheilulajia joten poliitikot ovat aina käyttäneet jalkapalloa oman suosionsa pönkittämisellä sekä samalla vastustajien vallan viemisellä. Nykypäivinä se ei ole enää niin suuresti mukana mutta monelle fanille arvot ovat jääneet.

Vasemmistoseura AC Omonia perustettiin 4. kesäkuuta 1948 vastalauseena APOELin poliittiseen kommenttiin Kreikan sisällissodasta. APOEL oli lähettänyt sähkeen Kreikan amatööri urheiluliittoon jossa he tiedustelivat mahdollisuudesta koko Kreikan väliseen yleisurheilukisaan. Samassa sähkeessä he toivoivat että ”kommunistinen kapina” tulis päätökseen. Monet APOELin pelaajat ja urheilijat kokivat tämän poliittisena lausuntona ja he joko irtisanoutuivat APOELin toiminnasta tai heidät potkittiin pois. Nämä urheilijat tämän jälkeen perustivat APOELin arkkivihollisen, AC Omonian.

20160828_212552APOEL on oikeistolainen urheiluseura jonka nimi on lyhenne sanoista ” Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας” jonka epäsuora käännös on Nikosian Kreikkalaisten Jalkapalloseura. Tämän vuoksi APOEL heiluttaa Kreikan lippua otteluissaan kun taas Omonia heiluttaa Kyproksen lippua. Tämä vasemmisto vastaan oikeisto näkyy vieläkin Kyproksen jalkapallossa. Molempien joukkueiden omistajat omistivat mm. rakennusyrityksen ja riippuen kumpi puoli oli poliittisesti maassa vallassa, niin näiden henkilöiden yritykset saivat aina parhaimmat rakennusurakat. Kyproksen talousongelmien takia tämä ”valtion tuki” on vähentynyt ja pakottanut molemmat seurat hakemaan enemmän urheilullista menestystä, eritoten Euroopasta. APOEL on tässä onnistunut kun taas Omonia ei.

Molemmat joukkueet ovat hallinneet Kyproksen jalkapalloa aika suveriinisti. 1970-1989 välisenä aikana Omonia voitti 14 mestaruutta ja he ovat vielä ainakin tällä hetkellä ainoa Kyproslainen seura joka on voittanut 6 mestaruutta putkeen (1974-79). APOEL on voittanut nyt 5 edellistä mestaruutta ja heillä on tänä vuonna mahdollisuus nousta tasoihin perättäisten mestaruuksien määrässä. APOEL meni jo ohi yhteisvoittojen määrässä sillä heillä on 26 kun Omonialla 24.

Takaisin perjantain otteluun. AC Omonia on panostanut tähän kauteen aika paljon. He palkkasivat valmentajakseen Pambos Christodoloun joka on entinen Kyproksen maajoukkuevalmentaja joka teki viime kaudella hyvää jälken AEL Limassolissa. Hän erikoistui siihen että hänen hyvillä kontakteillaan hän toi useita hyviä pelaajia halvalla Portugalista ja Espanjasta. Tämä mahdollisti hyvien pelaajien saannin pienellä budjetilla joka sopi Omonialle täydellisesti.

Joukkueessa on ovi käynyt aika paljon viime kaudesta joten esitykset eivät ole olleet ihan parhaat mahdolliset. Heillä on erinomainen hyökkäys mutta jos vastassa on puolustumuuri niin sitä ei pysty helposti murtamaan. Hyökkäyksen kärkenä on entinen Olympiakos, Blackburn ja Englannin U-21 kärki Matt Derbyshire joka viime kaudella voitti sarjan parhaan maalintekijä tittelin 24 osumallaan. Tällä kaudella 10 ottelussa maaleja on syntynyt 6. Muita mielenkiitoisa pelaajia ovat Argentiinan pääsarjasta siirtynyt Leandro Gonzalez, Entinen Portugalin U20 joukkue pelaaja Rafael Lopes sekä Kyproksen maajoukkuelaituri Demetri Christofi (ent. FC Sion).

Joukkueen heikkous ovat olleet vastaiskut. Omonia pitää palloa hyvin mutta monet sarjan joukkueista ovat erikoistuneet nopeisiin vastaiskuihin ja niitä on nyt päästetty aivan liikaa. Yhtenä osasyynä on puolustuksen loukkaantumiset sillä uudet hankinnat Kay (Cape Verden maajoukkuepuolustaja) sekä Espanjalainen Ekiza (ent. Athletic Bilbao) eivät ole kumpikaan vielä pelanneet otteluakaan tällä kaudella loukkaantumisten vuoksi.

Omonia on kotonaan aina vahva joukkue mutta nyt ei sitä etua hirveästi ole sillä molemmat Omonia ja APOEL pelaavat samalla GSP Stadionilla. Omonia voitti jo aiemmin kaudella yhden mestarisuosikki AEK Larnakan 5-2. Voitte ehkä muistaa että AEK Larnaka tippui niukasti UEL lohkoista häviten Viktoria Plzenille playoff kierroksella. He myös voittivat AEL Limassolin 1-0 joten heillä on hyvä recordi isojen joukkueiden kohtaamisissa.

apoelAPOELilla samanlaista rekordia ei ole sillä joukkue on hävinnyt molemmat ”isojen” joukkueiden kohtaamiset kun Anorthosis voitti 0-1 ja AEK Larnaka 3-1. Nämä tappiot johtivat jo siihen että päävalmentaja Giorgos Donis teki eroanomuksen joka hylättiin. APOEL erotti jo aiemmin kaudella Mario Beenin vaikka joukkue oli voittanut kaksi ottelua kolmesta Mestareiden liigan karsinnoissa. Riski putoamiselle oli kuitenkin liian suuri sillä pelit eivät olleet menneet odotetusti. Been sai potkut ja aikaisempi menestysvalmentaja Donis palasi ja nosti joukkueen Mestareiden liigan lohkovaiheeseen. Mestareiden liigassa APOEL on menestynyt ihan hyvin tasaten pisteet 1-1 molemmissa otteluissa Dortmundia vastaan. Tämä oli kuitenkin taktista puolustustaistelua jollaista he eivät Kyproksella kohtaa. Heidän odotetaan dominoivan jokaista otteluaan mutta sitä ei ole vielä näkynyt tällä kaudella paria poikkemusta lukuunottamatta. Vaikka APOELin johto hylkäsi Donisin eroanomuksen niin saa nähdä kuinka kauan tuki kestää jos ensimmäinen tappio veriviholliselle tulee 4,5 vuoteen. Kyproksella pelit eivät ole kulkeneet.

Jos ei viime kertaista 4-0 voittoa FC Pafosista oteta huomioon niin APOELilla on ollut ongelmia maalinteon kanssa. Heillä on ollut lukuisia loukkaantumisia jotka ovat verottaneet hyökkäystehoja. Nyt he saavat takaisin Ebecilion, Aussilaituri Oarin sekä paras laituri Efrem on taas paremmassa iskussa joten parempaa on odotettavissa. Heillä on myös ollut runsaasti vaihtuvuutta joten ihan parhainta ei ole ollut lupaakaan odottaa (paitsi APOEL fanien keskuudessa). APOELilla on erittäin fanaattiset fanit jotka pystyvät muutoksiin aika nopeasti jos peli ei kulje. Syömähampaisiin joutuvat omistajat, valmentaja ja pelaajatkin. Toisaalta kun peli kulkee niin pelaajia kohdellaan kuin jumalia. Niin pienestä se on kiinni.

Yhtenä mielenkiintoisena asiana on APOELin ykköskärki Mickael Pote. Pote siirtyi APOELiin Turkin ykkösdivisioonasta mutta sitä ennen hän oli Omonian paras hyökkääjä. Rakkautta turha kuitenkaan näiltä faneilta on odottaa.

Omonia – APOEL 19:00 GSP Stadion, Nikosia – Jos joskus satutte Kyprokselle Derbyn aikoihin niin Stadionille vain.

Nikosian Derby ottelut ovat aina kiihkeitä joten lupa on odottaa kortteja, maaleja tai molempia. APOEL joukkuemaalit yli 1.5 on aina aika kohtuuvarma näissä otteluissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *